Samisk skidtjej med i OS-träningsgrupp

Skidåkaren Helena Kallander, från Kiruna med rötter i Nikkaluokta, har som en av Sveriges nio mest lovande skidåkare, tagits ut i svenska skidförbundets U-23-lag inför nästa säsong.
U-23-laget är en satsning från Sveriges Olymipska Kommitte med syfte att nå framgångar i framtida OS. Och för Helena, som tävlar för IFK Mora där hon även går på skidgymnasiet, är detta ett steg närmare drömmen om OS. - Det betyder mycket, säger Helena Kallander som tidigare varit med i juniorlandslaget och nu tycker att det är roligt att hon som senior får fortsätta träna med andra på samma nivå. OS-drömmar U-23-laget är svenska skidförbundets satsning på de yngre seniorerna, som kommer upp från junioråldern och fortfarande inte räcker till A-landslaget. Så i sommar blir det läger och gemensamma träningar med de övriga. - Det känns jättekul, säger Helena. Det var Helenas mamma som meddelade nyheten efter att ha läst om det i en tidning, berättar Helena. - Det var en liten chock, säger Helena, vars dröm är att få åka i A-lanslaget och delta i OS och VM en vacker dag. - Det är väl det jag siktar på.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".