Kritik mot ministermötet

Jordbruksministerns initiativ att kalla alla partierna i sametinget till möte kan ses som ett slag i ansiktet på nuvarande styrelse. Det hävdar Samernas ordförande Lars-Wilhelm Svonni.
I fredags var samtliga sametingspartier kallade till överläggningar med jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, som har ansvar för samiska frågor inom regeringen. Trots att Samernas ordförande Lars-Wilhelm Svonni har lämnat sin plats i sametinget så var han med på mötet. Svonni förklarade att det var enligt hans partis vilja. Misstroende Lars-Wilhelm Svonni tolkar ministerns val att kalla alla partier till överläggnigar som ett misstroende mot sametingets styrelse. - Det här mötet var ingenting annat än en mycket kraftig kritik mot nuvarande styrelse i sametinget, säger Svonni och menar att normalt är det styrelsen som för myndighetens och parlamentets talan vid sådana här sammanhang. - Tydligen har hon inte varit nöjd med att bara kalla styrelsen och nu måste sametingets styrelse fundera på varför hon kritiserar dem så kraftigt. Uttalar sig inte Oppositionspartierna i sametinget är kritiska mot styrelsen bland annat för att de inte anser sig ha tillräcklig insyn och delaktighet i styrelsens arbete. Oppositionen skulle helst av allt se en styrelse bestående av representanter från bägge blocken. Men jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vill inte ge sig in i någon diskussion om sametingets styrelseform. - Idag har jag haft möte med sametingspartierna och huvudfrågan på dagordningen har inte varit vilken styrelsemodell som passar sametinget bäst, säger Nykvist som överhuvudtaget inte vill uttala sig om den frågan idagsläget.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".