Sametingen och staterna jämlika

Sametingen borde kunna vara med som parter i samekonventionen på samma nivå som de nordiska staterna. Det menar en av Sveriges representanter i den expertgrupp som ska ta fram förslag på en nordisk samekonvention.
Samekonventionen ska klarlägga staternas ansvar och skyldigheter gentemot samerna. Bland annat gäller det rättighetsfrågor, självbestämmande och bättre rörelsefrihet över gränserna. En expertgruppen med representanter från staterna och sametingen ska ta fram ett förslag och i Östersund har man i dagarna haft sitt andra möte. Det första mötet hölls i Karasjok i början av året och förslaget ska vara klart om tre år. Samma status En konvention är normalt ett avtal mellan stater men Hans Danelius som representerar Sverige i expertgruppen, tycker att även sametingen ska vara med i samekonventionen på samma nivå som staterna. - Sådana önskemål har framförts och det är en möjlighet som jag mycket väl kan tänka mig, säger Danelius. Symbolfråga Det andra alternativet enligt Danelius, är att man till exempel skriver in i samekonventionen att den inte kan börja gälla förrän sametingen godkänt den. Samt även att konventionen inte får ändras utan att sametingen gett sitt godkännande. Med andra ord skulle det inte innebära så stor praktisk skillnad mellan att vara med jämbördiga med staterna eller att ovanstående skrivs in i konventionen. - Det är väl i första hand en symbolfråga där man vill markera sametingens viktiga ställning och självständiga roll, säger Hans Danelius.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".