Välkomnar jämlikhet i samekonventionen

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer välkomnar nyheten att Sveriges representant i samekonventionsarbetet vill att sametingen ska ingå i konventionen på samma nivå som staterna. Samtidigt menar Baer att det finns en förklaring till att staterna vill ha med sametingen som likvärdiga parter i samekonventionen.
Om tre år ska en expertgrupp med ledamöter från staterna och sametingen komma med ett förslag på en nordisk samekonvention. Konventionen ska i korthet klarlägga staternas ansvar och skyldigheter gentemot samerna som urbefolkning. Justitierådet Hans Danelius representerar Sverige i expertgruppen och han menar att sametingen borde skriva under den färdiga samekonventionen på samma villkor som staterna. Daneluis menar att det inte har så stor praktisk betydelse men det skulle vara en markering för sametingens viktiga roll och självständiga ställning. Knyta upp sametingen Nyheten om Danelius önskemål välkomnas av sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer. Enligt Baer har detta varit en het och något osäker fråga. - Det har varit en vilja från samiskt håll och det är väldigt positivt att man från svensk sida uttrycker sig på det här sättet, säger Baer. Samtidigt förstår Lars Anders Baer varför man från staternas sida vill ha med sametingen som undertecknare av konventionen på samma nivå som staterna, eftersom det på ett helt annat sätt binder sametingen vid konventionen. Lars-Anders Baer menar att sametingen i och med det inte har samma frihet att, som Baer uttrycker det, "köra sitt eget race". - Skriver man under så är man bunden och det är kanske också en avsikt från staternas sida att få med sametingen och knyta upp dem till konventionen. Jag har inget emot det utan det är ju mer naturligt att man gör på det sättet, säger sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".