Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förvirrat kulturråd

Sametingets kulturråd beslutade i måndags att återställa anslagen till riksorganisationerna. Men Renägarförbundet och Samerna fick inte sina anslag återställda. Ledamöter från styrelseblocket har dock ångrat sig och kulturrådet ska nu ha ett nytt möte.
I december beslutade sametingets kulturråd att dra ner organisationsanslagen. Det här drabbade bland annat Samernas Riksförbund, Renägarförbundet och Samerna som fick varsla personal på grund av dom kraftiga nedskärningarna. Reaktionerna var både många och kraftiga mot kulturrådets beslut. Därför tog sametingets plenum i februari beslut om att kulturrådet skulle återställa anslagen till organisationerna. Inga pengar I måndags sammanträdde kulturrådet och beslutade om fördelning av de två miljoner som enligt plenum skulle återställas organisationerna. Men organisationen Samerna och Renägarförbundet fick inte ta del av pengarna. De är politiska organisationer, resonerade samelandspartiet och skogssamernas ledamöter i kulturrådet. Därför fick dom inte ta del av pengarna. Det upprörde Samernas representant i kulturrådet Nils-Erik Pittja. - Det är något djuriskt över beslutet, den starkare tar för sig först och om det blir något över så får den svagare ta det, vi ska inte bete oss på det viset. Förvirring Både Pittja och jakt- och fiskesamernas ledamot Ulla Alvarsson reserverade sig mot beslutet i måndags. Och där kunde den långa historien om fördelningen av organisationsanlaget varit till ända. Men på tisdag morgon efter kulturrådets möte fick ledamöterna kallelse till ett nytt möte. Orsaken var att under det knappa dygnet efter kulturrådets sammanträde hade vissa ledamöter från styrelseblockets partier ångrat besluten som togs dan innan. Ulla Alvarsson konstaterar att hon i dagsläget vet att måndagens beslut inte gäller längre. - Ena dagen är det ett beslut och efter 48 timmar ska ett nytt beslut tas, sakomständigheterna är helt förvirrande men min förhoppning är ju att dagens möte ska bringa ordning i oredan och att det ska bli ett beslut som ska stå sig, säger Ulla Alvarsson. Ska få pengar - i år Per-Gustav Labba, ordförande för kulturrådet säger till sameradion att orsaken till dagens möte är att samelandspartiet och skogssamerna ångrat sina beslut från i förrgår. Labba säger vidare att man nu även vill höja anslagen till renägarförbundet och samerna, men den höjningen kommer bara att gälla för i år som en övergångsperiod.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".