Vattenfalls arbete oroar samebyar

Under två år framöver kommer Vattenfall att utföra vissa arbeten vid dammarna i Sattisjaure och Suorva. Under ett informationsmöte framförde samebyarna sin oro om konsekvenser för rennäringen.
Vid informationsmötet så nämndes bland annat svårigheter att färdas i området, på grund av förrädiska isar orsakade av lite vatten i dammarna. Men Vattenfall gav inga löften om särskild kompensation för de som på olika sätt kan komma att drabbas av drabbas av damarbetena. Anneli Jönsson på Vattenfall säger att man ska göra dammsäkerhetshöjande åtgärder både på dammarna vid Sattisjaure och Suorva, allt enligt dom nya regler som idag finns. - Det är flödeskommittén som har tagit fram vilka flöden, bland annat luleälv, ska tåla och dammarna ska klara. Låg vattennivå Anneli Jönsson kan förstå oron för dom inblandade samebyarna. Bland annat vad som gäller vattennivån. - Vattennivåerna är ju extremt låga i år i hela landet så det är ju en ovanlig situation som råkar sammanfalla med dom här åtgärderna, säger Anneli Jönsson. Hon berättar vidare att Vattenfall har gjort överenskommelser med rennäringen om åtgärder under arbetets gång.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".