Sametingsledamot dömd i hovrätten

Nu har hovrätten slagit fast domen mot sametingspolitikern Edvin Rensberg från samelandspartiet. Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten och därmed döms Rensberg till villkorlig dom och dagsböter för misshandel.
Edvin Rensberg har de senaste åren haft en framträdande roll i Sametingets största parti samelandspartiet. Han var ledamot i tinget under den förra mandatperioden och nu har av han sametingets plenum valts till ordförande för den södra beslutsgruppen som belutar över bidrag samiska EU-bidrag från Mål 1-programmet. Sparkar och slag Det var för tre år sedan som Edvin Rensberg fick villkorlig dom och dagsböter från Svegs tingsrätt - en dom som alltså hovrätten i förra veckan fastställde. Det var i samband med ett rengärde sommaren -98 som Edvin Rensberg, som då var ordförande i samebyn, anmäldes för misshandel av en ung man i samma sameby. Den unge mannen berättade för tingsrätten att han och hans kusin satt och väntade på renhjorden. Då kom Rensberg emot dom och skrek att de skulle vara längre ner i hagen. Rensberg ska sen ha sparkat den unge mannen i ryggen och fortsatt med att slå honom över ryggen med ett hundkoppel. Händelseförloppet bekräftas av kusinen. Tidigare konflikter Rensbergs version i tingsrätten var att de två pojkarna inte ingrep när renhjorden var på väg åt fel håll, då ropade han åt dom och sen lyfte han upp den ena i linningen. Edvin Rensberg och den unge mannen har tidigare varit i konflikt gällande renantalet och Rensberg tror att den unge mannen och hans kusin har kokat ihop historien eftersom den unge mannen själv dömdes för att ha misshandlat Rensberg i början på 90-talet. Men tingsrätten i Sveg ansåg att kusinens version av händelsen är trovärdig och stödjer uppgifterna om misshandel. Dagsböter och skadestånd Normalt skulle Edvin Rensberg ha dömts till fängelse, skrev tingsrätten i sin dom. Men eftersom det har gått så lång tid sen misshandeln inträffade så är risken för återfall minimal, därför stannar straffet vid villkorlig dom och dagsböter på totalt sju och ett halvt tusen kronor. Rensberg dömdes också i tingsrätten att betala 4000 kronor i skadestånd till den unge mannen. Hovrätten gör nu samma bedömning som och därför ska tingsrättens dom nu gälla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".