Konfirmationslägret riskerar att ställas in

Det är drygt en månad kvar tills Saminuorras årliga konfirmationsläger ska hållas. Och i likhet med förra årets läger så riskerar den att inte bli av.
Anledningen till att konfirmationslägret riskerar att ställas in är nämligen kulturrådets nej till pengar för lägret. Aslat Simma Labba som är ordförande för Saminuorra säger att man fått 200 000 kronor mindre i anslag jämfört med förra året. - Det här får stora konsekvenser för Sáminuorras verksamhet, många projekt komer inte att kunna genomföras. Och ett av dom största, konfirmationslägret ligger i farozonen, säger Aslat Simma Labba. Det samiska konfirmationslägret är ett samarbete mellan Saminuorra och Svenska kyrkan. Sáminuorra har ansvarat för fritidsaktiviteterna och fritidsledarna på den 3 veckor långa konfirmationslägret sen lång tid tillbaks. Nedraget verksamhetsbidrag I år fick Saminuorra sitt verksamhetsbidrag från sametingets kulturråd nerdraget, därför lämnade dom in en tilläggsansökan på 165 000 kronor för att kunna genomföra årets konfirmandläger. Men kulturrådet sa nej till det. Per Nila Albinsson som är ledamot för samelandspartiet i kulturrådet förklarar att den typen av medel som Sáminuorra ansöker om inte finns tillgängligt idag. - Idag fördelas i huvsakligen medel till dom samiska organisationerna från ett eget anslagsområde som vi kallar för organisationsstöd. Det har man redan beviljat Sáminuorra och det ska täcka deras verksamhet, säger Albinsson
  • Förra året fick Saminuorra mer pengar när dom kom in med en ny ansökan. Finns den möjligheten i år? - Vi har en budget på 1 miljon och tittar man på Sáminuorra nu så har dom sökt 160 000 för konfirmationslägret och man har sökt 250 000 från sin tidning. Med den bakgrunden så förstår man att dom här projektbidragen inte räcker till för den typen av ansökningar. Dom pengar man ansöker om finns inte i våran budget. Så enkelt är det, säger Per Niila Albinsson. Alternativa lösningar Eftersom Sáminuorra tycker att det är viktigt att konfirmationslägret genomförs även i år så gör man allt för att hitta pengar. - Vi får försöka hitta alternativa pengar men det förstår alla att 100 000 kronor är inget man hittar så lätt på en månad, säger Aslat Simma Labba.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".