Labba: Allt är i sin ordning

Nu ger sig kulturrådets ordförande Per Gustav Labba, in i debatten om Samernas Riksförbunds medlemsredovisning. Tidigare har ju oppositionsledamoten i kulturrådet Nils Erik Pittja, kritiserat SSR och deras medlemsredovisning. Pittja kallar det för att försöka lura kulturrådet. Men Per Gustav Labba menar att allt är i sin ordning.
Medlemsantalet är avgörande för hur stora bidrag en organisation får från kulturrådet. Samernas Riksförbund har samebyar och sameföreningar anslutna som medlemmar och deras medlemmar räknas även som medlemmar i SSR. Det innebär med andra ord att en person som är med i en förening och i en sameby räknas som två medlemmar i SSR:s medlemsredovisning. "Inget fusk" Nils Erik Pittja, tillhör oppositionen i sametinget och sitter för partiet Samerna i kulturrådet. Pittja har kritiserat SSR:s sätt att räkna medlemmar. SSR har svarat med att man bara följer gällande regler som kulturrådet har för bidragsfördelning. Samelandspartiets Per Gustav Labba företräder sametingets majoritetsblock som ordförande i kulturrådet. Labba menar att det inte är något fel i kriterierna och han håller inte med Nils Erik Pittja. Labba säger att kulturrådet överhuvudtaget inte har behandlat frågan. - Pittjas fråga är helt tagen ur luften, vi har inga misstankar om att någon fuskar med medlemsantalet. Rättighet Gällande det sätt som Samernas Riksförbund räknar sina medlemmar och redovisar till kulturrådet, så säger Labba att det handlar om varje enskild persons rättighet att vara med i olika organisationer. - Att en person är med i flera olika organisationer eller föreningar som i sin tur är medlemmar i riksorganisationer, det kan ingen ifrågasätta utan det är en rättighet som man har. Även om en person räkas som flera medlemmar i en och samma organisation? - Jajamen, det har inget med det att göra utan vi kan inte ingripa, det är en rättighet som en medlem har, att vara medlem i de organisationer som man då önskar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".