Samebyarna utelämnade från remissomgång

Enligt miljöbalken ska områden som är av riksintresse för rennäringen skyddas mot åtgärder som kan påtagligt försvåra rennäringens bedrivande. Länsstyrelsen i Norrbotten har fått i uppdrag att ge förslag på riksintressen i länet. Men man har inte skickat sitt förslag på remiss till samebyarna utan bara till kommunerna.
Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten och Jämtland har fått i uppdrag att till Jordbruksverket ge förslag på riksintressen för rennäringen. I Norrbotten har länsstyrelsen skickat ut redovisningen av rennäringens riksintressen för Norrbottens samebyar till dom olika kommunerna för yttrande, men inte till samebyarna. Och det kritiseras av bland andra Thomas Unga från Vittangi sameby. - Som jag ser det från våran samebys sida så vet vi inte vad det finns för material om våran samebys riksintressen. Vi har inte haft möjlighet att ta del av det här materialet, säger Thomas Unga, ordförande i Vittangi sameby. Senare förändringar Enligt miljöbalken som syftar till att främja en hållbar utveckling ska områden som är av riksintresse för rennäringen skyddas mot åtgärder som kan försvåra rennäringens bedrivande. Samebyarna har för ett par år sedan redovisat till länsstyrelsen om vilka områden som är kärnland, svåra passager, flyttleder m m inom sina samebyar och som kan klassas som riksintressen. Men en regel om att endast 30% av samebyarnas totala områden ska redovisas som riksintressen har medfört förändringar efteråt. Hur prioriteringar har skett av områdena för att hamna på 30% har inte samebyarna kunnat påverka. Samebyarna ges möjlighet via kommunen Hos Kiruna kommun har man uppmärksammat att länsstyrelsen inte skickat förslaget om riksintressen för rennäringen till samebyarna för yttrande. Därför har ledningen för kommunen kallat samebyarna till ett möte där dom också ges möjlighet att påverka yttrandet från Kiruna kommun.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".