Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande redovisning av Sametinget

Sametingets redovisning av kostnaderna i samband med Jokkmokks marknad är bristande. Det gäller framförallt två representationsmiddagar som saknar kvitton som kan styrka Sametingets kostnader.
Det finns många frågetecken när det gäller Sametingets kostnader i samband med Jokkmokks marknad. Sameradions granskning visar att Sametinget bland annat har betalat för två middagar. Vi har ju tidigare berättat om middagen på Ájtte där Sametinget bjöd 33 personer på mat och dryck för en sammanlagd kostnad på 18 500 kronor. Bland gästerna fanns bland annat jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist med make och även två av hennes tjänstemän hade med sig sina respektive på middagen. Bland övriga gäster fanns represententer från SSR, Samernas utbildningscenter, kommunen, landstinget, Ájtte och sameskolstyrelsen. Sametinget representerades av styrelsens ordförande Lars-Anders Baer och vice ordförande Bror Saitton. ''Viktigt verifiera'' Vad gästerna ätit och druckit på Ájtte framgår inte av den redovisning som Sametinget har gjort på begäran av Renägarförbundet. - Man bör kunna utläsa av verifikationen vad som är syftet med representationen och kunna styrka kostnaderna på fakturorna, säger Frank Lantz, utredare vid Riksrevisionsverket. Lantz har inte tagit del av sametingets redovisning när det gäller Jokkmokks marknad men han uttalar sig rent generellt om vilka rutiner som bör gälla. Kvitton saknas Kostnaderna på en faktura måste alltså kunna styrkas, menar Frank Lantz. Men den sammanställning som Sameradion har tagit del av saknar underlag i form av kvitton och notor från Ájtte - det enda som framgår från redovisningen är en faktura där det står, citat ''Björnmiddag, dryck, kaffe, dessert.'' Inte heller middagen på Gästis för sex personer har några underlag som styrker kostnaderna på fakturan. För den middagen betalade sametinget 3 000 kronor till Föreningen samisk kultur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".