"Vi höll oss till reglerna"

Sametinget bjöd flott när när same- och jordbruksministern Ann-Kristin Nykvist besökte Jokkmokks marknad. 33 personer bjöds på en tre-rätters middag på Ájtte-restaurangen med vin och öl till maten för en sammanlagd kostnad på 18 500 kronor. - Vi höll oss till reglerna, säger Lars-Anders Baer.
Det finns inga klara regler från centralt håll hur en myndighet ska representera. Det enda kravet är att myndigheten själv tar fram riktlinjer och det har Sametinget gjort 1998. I de riktlinjerna står det att sprit inte ska ingå när Sametinget bjuder utomstående gäster på middag. - Vi bjöd på öl och vin men inte sprit. Restaurangen i fråga har inte spriträttigheter, säger Lars-Anders Baer. Sametinget tycks ha följt sina egna riktlinjer när det gäller alkohol vid representationsmiddagar. Men när det gäller redovisningen av kostnaderna på 18 500 kronor så finns det brister. Enligt god redovisningssed så ska en faktura alltid kunna styrkas, i det här fallet med en nota från restaurangen. Det här påpekade ju också Frank Lantz från Riksrevisionsverket i Sameradion igår. Men i Sametingets redovisning för den här middagen så saknas det kassakvitton från restaurangen som kan styrka fakturan. - Vi fick ett kuvertpris från Ájtte där vin och öl ingick, säger Lars-Anders Baer. Men är det inte bra att kunna ha kvitton att visa upp för revisorer och skattebetalare som vill veta hur ni använder skattepengar? - I och för sig hade det kunnat vara en poäng och vi kan nog ta fram kvitton i efterhand. Men i det här fallet hade vi gjort upp i förväg med restaurangen om ett kuvertpris, säger Lars-Anders Baer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".