Hundspannskörning stör rennäringen

Den växande turismnäringen som är inriktad på hundspannskörning i fjällområdena stör rennäringen. Och nu befarar flera samebyar att problemen bara kommer att öka.
Johannes Labba från Saarivuoma sameby är bekymrad efter att dom fick sin renhjord skingrad av hundspannsförare. - Det var en massa hundspann som stannade upp vid renhjorden och när hundarna stannade började dom skälla och yla vilket fick till följd att renhjorden skingrades, säger Johannes Labba. Tidigare har Saarivuoma inte haft några direkta problem med hundspann men nu befarar man att man kommer att få det. - Dom kan ju köra med sina hundar var dom vill utan att beakta skoterleder och förbudsområden och det är det som är det farliga Medveten kommun Saarivuoma sameby är inte den enda samebyn som påtalat problemen med hundspannskörningen. Även andra samebyar har fått känna av den ökande störningen. Från Kiruna kommun är man medveten om de problem som funnits och som växer. En lösning på problemet kan vara att kalla rennäringsutövarna och hundspannsägarna till möten där man diskuterar problemen. Timo Vilgats, politiker för miljöpartiet, menar att det måste till en rejäl folkbildning för att öka kunskaperna om rennäringens behov. - Det behövs enorma informationsinsatser för att få förståelse för rennäringen
  • Hur kommer ni från kommunen att agera i den här frågan? - Vi får ta upp det med turistnäringen och Jan Unga som är samisk handläggare i kommunen och se vad vi kan göra tillsammans. Men det är mycket en fråga för hundspannsföretagen att få en ökad kunskap och här måste kommunen hjälpa till som en viktig aktör, säger Timo Vilgats.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".