Sametingets kostnader vid marknaden ska omfördelas

Det kostade Sametinget totalt drygt 55 000 kronor när jordbruksminister Ann-Kristin Nykvist besökte Jokkmokks marknad. Pengarna togs från budgeten för det samiska informationscentrumet. Nu säger Sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer att kostnaderna ska omfördelas.
Det var på marknadsfredagen som Sametinget arrangerade ett seminarium med temat Partnerskap och dialog. Historikern Lennart Lundmark föreläste om konflikter mellan nomader och bofasta i ett historiskt perspektiv och freds- och konfliktsforskaren Peter Wallensteen höll en föreläsning om försoningsprocesser. Tio minuter av seminariet ägnades åt det samiska informationscentrumet. Det räckte för att låta i stort sett hela kostnaden i samband med Jokkmokks marknad på 55 000 kronor bekostas av pengar för informationscentrumet. - Andemeningen med hela informationsprojektet är att få ut information om samer och få igån en dialog mellan samer och et svenska samhället. Mycket av temat som vi hade på seminariet är kopplat till projektet, säger Lars-Anders Baer. Öronmärkta pengar Sametinget har fått tre miljoner kronor från regeringen som har öronmärkts för att bygga upp det Samiska informationscentrumet. Men i Sametingets egna regler står det att Sametinget inte får använda öronmärkta pengar för representation. Representation ska normalt finanisieras via Sametingets förvaltningsanslag, står det att läsa i Sametingets regler. - Vi ska revidera budgeten och fördela kostnaderna på fler poster, säger Lars-Anders Baer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".