Jillker slutar från Samefolket

Samefolkets chefredaktör Gustaf Jillker har sagt upp sig. Han slutar sin tjänst i augusti - det här står klart efter ett möte med styrelsen i förra veckan.
Den nyvalda ledamoten i Samefolkets styrelse, Peter Mårtensson, bekräftar att Jillker sagt upp sig. - I det här fallet så har chefredaktören velat sluta sin anställning och det har vi tillgodosett. Jag tycker det är ett klokt beslut, säger Peter Mårtensson. Mårtensson betonar att Jillker sagt upp sig själv. - Det är ingen som tvingat fram detta beslut utan det är Jillker som själv fått ta det här beslutet. Utifrån det så skrevs en överenskommelse som bägge parter var nöjda med. Skulle städa upp Under Same Ätnams landsmöte för två vcekor sedan framkom det att Samefolket hade ett ekonomisk underskott på 230 000 kronor. På samma landsmöte valdes Peter Mårtensson in i Samefolkets styrelse. Han sa i en intervju med Sameradion att han trodde sig veta var problemen fanns och nu skulle han städa upp i tidningen. Frågan är om Jillkers beslut att säga upp sig är ett led i uppstädningen? - Det jag hoppas är att jag själv blir nästa som slutar. Så fort allt pekar åt rätt håll så får andra ta vid och driva tidningen framåt, säger Peter Mårtensson. Efterträdde Andersson Jillker utsågs till chefredaktör för Samefolket efter Olle Andersson, som gick i pension 1996. De senaste åren har varit stormiga i Samefolket, inte minst konflikten mellan Jillker och förra ordföranden i styrelsen Nils-Gustav Labba. Nu avgår alltså Jillker. - Gustaf slutar i augusti och han står till styrelsens förfogande fram till dess, säger Peter Mårtensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".