Nya rön om renskötselns historia

Redan på vikingatiden förekom renskötsel i övre Norrlands skogsområden. Det visar en forskarrapport från Umeå universitet
Frågan om hur länge renskötsel förekommit har bland annat uppmärksammats i samband med rättstvisterna om samebyarnas rätt till vinterbete för sina renhjordar i Härjedalen. Samebysidan har med hjälp av arkeologer lagt fram bevis för en tidig samisk bosättning på flera ställen i Jämtland och Härjedalen. De senaste fynden härrör sig från Sösjön norr om Åre där arkeologer från länsstyrelsen tillsammans med Njaarke sameby hittat boplatser från vikingatiden, dvs omkring åren 900-1000 e. kr. I området har man också hittat spår efter omfattande tamrenskötsel som har kunnat dateras till 1100-1200-talet. Yngre järnålder Nu kommer alltså nya forskningsrön från Sven-Donald Hedman vid institutionen för arkeologi och samiska studier i Umeå universitet. Hedman hävdar i sin avhandling att det arkeologiska materialet entydigt visar att en renskötsel etableras under slutet av yngre järnålder i övre Norrlands skogsområden. I början av vikingatiden skedde en kraftig förändring av boplatsmönstret i övre Norrlands inland. Studier i Arvidsjaur och Arjeplog Tidigare hade boplatserna legat vid eller i närheten av stränder, men under vikingatiden slog människorna sig ner i områden med bra renbete, intill småbäckar, vid myrar och småsjöar. Hedman har studerat samiska boplatsmönster i övre Norrlands skogsområden under yngre järnålder i bland annat Västra Rebraur och Abraur i Arjeplogs kommun samt områden vid Östra Kikkejaur i Arvidsjaur kommun. På onsdag ska Sven-Donald Hedman försvara sin doktorsavhandling.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".