ILO-chefen uppmanar Sverige underteckna ILO-169

ILOs chef Lee Swepton uppmanar nu Sverige att ansluta sig till ILOs urfolkskonvention 169. Han berättade under ett seminarium i Östersund i veckan att 17 länder har anslutit sig hittills och att Finland är på god väg.
Ett tjugotal riksdagsledamöter var samlade för ett seminarium i Östersund i veckan på initiativ av regeringens urbefolkningsdelegation. Ämnet var ILO:s urfolkskonvention. En av gästerna var han som skrivit konventionen, ILO-chefen Lee Swepton. - Mitt råd är att överväga noga en anslutning till konventionen. Det är upp till samiska folket att uppmana svenska regeringen att besluta om en anslutning, säger Lee Swepton. Artikel 14 och 15 knuten 17 länder har hittills anslutit sig till ILO-konventionen 169, bland annat Nederländerna, Norge och Danmark. Konventionen antogs av den internationella arbetarorganisationen, ILO, 1990. ILO är ett underorgan till FN. ILO-konventionen 169 om ursprungsfolk och stamfolk har 44 artiklar som talar om hur staterna ska förhålla sig till urfolken. Artikel 14 och 15 är de mest radikala och kontroversiella och har blivit något av en knut för de stater som inte anslutit sig till konventionen. Artikel 14 handlar om rätten till land och vatten. "De berörda folkens äganderätt och besittningsrätt till den mark som de traditionellt bebor ska erkännas", står i artikel 14. Artikel 15 handlar om de berörda folkens rätt till naturtillgångar och konventionen innebär att berörda folk ska få rätt att ta del av vinsten och erhålla ersättning för skador. - Sverige skulle få en starkare röst internationellt om de anslöt sig till konventionen, säger Lee Swepton. Bör Sverige skämmas? - De jobbar på frågan. Så länge de inte har anslutit sig vet man inte om de ska skämmas, säger Lee Swepton.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".