Strejken kan tvinga pingstcupen ställa in

Pingstcupen i fotboll i Jokkmokk kanske inte kan genomföras i år. Anledningen är kommunalstrejken. Om strejken fortsätter över pingsthelgen så innebär det också att Samecupen kan tvingas att ställas in.
I måndags togs 47 000 kommunalarbetare i 136 kommuner ut i strejk, däribland Kiruna och Jokkmokk. Det här innebär att många skolor och idrottsanläggningar hålls stängda. I Jokkmokk strejkar ett hundratal kommunalmedlemmar och det innebär bland annat att vaktmästarna inte låser upp vid fotbollsplanen. Vanja Nyberg, kommunals ordförande i Jokkmokk, bekräftar att strejken påverkar turneringen. - Den påvarkas. Enda möjligheten är att komma med en dispensansökan men någon sådan har ännu inte kommit, säger Vanja Nyberg. Inga dispenser Kommunen kan alltså söka dispens från strejken för pingscupen, men Vanja Nyberg tror inte att några dispenser beviljas i Jokkmokk. - Kommunen har gjort så många överträdelser så jag tror inte förbundet beviljar några dispenser, säger Vanja Nyberg. Vad händer om cupen genomförs i alla fall? - Då betraktar vi det som strejkbryteri. Stolta anor Samecupen i Jokkmokk är turnering med stolta anor - cupen har pågått i snart 40 år och i år har 13 lag preliminärt anmält sitt intresse att delta. Turneringen har aldrigt behövt ställas in tidigare men nu kan alltså kommunalstrejken tvinga arrangörerna att ställa in. - Det vore ju förödande för oss om det ställs in, säger Jan-Erik Kuoljok i arrangörsklubben Sareks IF. Men Kuoljok har ändå förhoppningar om att cupen genomförs. - Eftersom vi är en ideell förening så behöver vi inte anlita någon från kommunen. Allting sker ju i Sareks regi, säger Jan-Erik Kuoljok.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".