Samerna lämnar sametinget

En enig kongress för organisationen samerna beslutade att rekommendera alla sina förtroendevalda att lämna sina uppdrag i sametinget senast den 30:e juni i år.
För den nyvalde ordföranden i organisationen samerna, Anders Kråik, känns beslutet att lämna sametinget bra. - Det känns som ett relevant beslut efter det som hänt i sametinget, att man har ändrat spelreglerna på ett så dramatiskt sätt. Anders Kråik menar att sametingets ledning går in för att krossa oppositionella politiska organisationer. - Vi kan inte medverka till att spelreglerna ändras åt det hållet, säger han. Fel beslut Även om Anders Kråik tyckte att det var ett relevant och riktigt beslut av kongressen att rekommendera samernas förtroendevalda att lämna sina politiska uppdrag i sametinget så fanns det ombud som inte tyckte det. Alice Nilsson var en av dom. Hon var också kritisk till att styrelsen gick ut och uppmanade dom förtroendevalda att lämna sina uppdrag innan kongressen diskuterat det. - Jag tycker att man går händelserna i förväg och inte låter kongressdeltagarna säga sitt. Bra saker Alice Nilsson hade sett att man inte hade hoppat av från sametinget och gett upp så lätt. - Jag har känt att man förlorar lite mark under fötterna när man lämnar sametinget. Men under den här kongressen är det många som sagt mycket bra saker och nu blev jag ju invald i styrelsen så jag får väl hantera det här på bästa sätt, säger Alice Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".