Sametingets plenum inleds i Idre

Idag inleds sametingets plenum i Idre och det är mycket som har hänt sedan plenumet i Pajala avslutades i februari. Det säger sameradions Nils Matti i sin första politiska kommentar från Idre
Av det som såg ut som god sämja i fråga om stöd till renägarförbundet och samerna har det blivit noll och intet. Flera ledamöter i partiet samerna har till och med valt att lämna sametinget vilket ju borde vara den mest drastiska utvägen för en parlamentariker. Renägarförbundet har fått sin ansökan om pengar upp till förnyad prövning med hjälp av domstol, ingen stor sämja alltså. Ingen återställning Ett tekniskt missöde gjorde att sameradions lyssnare gick miste om en intervju med styrelseordförande Lars-Anders Baer och renägarförbundets Per-Mikael Utsi. En intervju direkt efter förra mötet i Pajala som alltigenom gick i samförståendets anda. Tydligen levde åtminstonde några av oss och Per-Mikael Utsi i tron att hans organisationsstöd skulle återställas till stora delar. Så blev det inte. Svårt att sia Inför Pajalamötet dristade jag mig att sia om hur mötet skulle bli. Jag fick be om ursäkt och senare ta tillbaks det. Att sia om sametinget är stört omöjligt. Ett nytt plenum, ett nytt sameting där den färgstarke Lars-Wilhelm Svonni saknas bland flera andra ledamöter, måhända till glädje för någon till och med.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".