Renägarförbundet drog tillbaka misstroendet

På sametingets förra plenumsmöte väckte renägarförbundet misstroendevotum mot kulturrådets ordförande. Anledningen till det var kulturrådets fördelning av bidragen till organisationerna. Igår, tisdag, skulle sametingets plenum i Idre behandla frågan.
Men något misstroendevotum blev aldrig av. Renägarförbundet drog nämligen tillbaks det när sametinget inledde sitt plenum på tisdagen. Per-Mikael Utsi som är ordförande för renägarförbundet säger att anledningen är att det finns en dom i länsrätten som säger att bidraget till renägarförbundet ska omprövas. - Vi är ganska nöjda med länsrättens dom och vi hoppas då att vi får en bättre lösning än det kulturrådet har givit. Mer bidrag Trots att domen från länsrätten underkänner den nuvarande majoritetens beslut om fördelningen av organisationsanslagen så har man valt att inte överklaga domen. Domen innebär att renägarförbundet har rätt till mer organisationsbidrag. Men hur sametinget ska lösa det har inte diskuterats. - Det här innebär att beslutet går tillbaka till tinget och vi har inte diskuterat i detalj hur man ska lösa det här praktiskt, säger Lars-Anders Baer, styrelseordförande i sametinget
  • Är domslutet en framtida fingervisning hur sametingets kulturråd och styrelsen kommer att förhålla sig till fördelningen av organisationspengar? - Det är ju plenum som bestämmer hur fördelningsprinciperna ska vara och nu kommer det ju upp på plenum här, hur den framtida modellen ska se ut. Det har ju varit minst sagt lite rörigt, säger Lars-Anders Baer Lämnar sametinget? Oklarheten kring hur fördelningen av pengarna till organisationerna kommer att bli, kan innebära att även renägarförbundet lämnar sina uppdrag i sametinget. - Vi har ju ett hot om att nästa år får noll i bidrag av dom här 7 miljonerna. Det är en allvarlig situation för oss, säger Per Mikael Utsi.
  • Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
    Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".