Nytt samiskt fritidshem i Tärnaby

I höst har ett samiskt fritidshem och förskola startats i Tärnaby. Det är ett samarbete mellan kommunen och sameskolstyrelsen och avtalet blev klart i sommar.
Föräldrar till barn vid sameskolan har varit med och jobbat för detta med bland annat skrivelse till sameskolstyrelsen. Totalt är idag 11 barn inskrivna. Sigrid Stångberg som är lärare och rektor på sameskolan säger att det är lite svårt för föräldrarna att först har barnen i sameskolan och sen ska dom till kommunens fritidshem. Dels är det avståndet och sen är det också att det är en annan verksamhet som inte är präglat av det samiska. – Föräldrarna har velat ha helheten. Barnen på ssameskolan och sen på fritids med samisk verksamhet. Svårt med språket När det gäller samiska språket på det nyöppnade fritidshemmet och förskolan så säger Sigrid stångberg att det inte är så lätt med det i Tärnaby men att det inte är omöjligt att få samiskspråkig personal. – Vi skiljer inte på vilket samiskt språk det är. Huvudsaken är att man har det samiska språket, säger Sigrid Stångberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".