Sametinget hoppas på högre valdeltagande

I måndags skickades valkorten för det finska sametingsvalen ut, val som hålls vart fjärde år. Nytt för denna gång är att det nu skall vara möjligt att rösta i vallokal till skillnad mot tidigare då endast postval tillämpades.
Den 28:a september är det möjligt att rösta i vallokal i det finska sametingsvalet. I finska sametingsvalet existerar inga partier som i Sverige och Norge där är det personval som gäller. I år ställer 40 personer upp i valet och av dom kommer 21 av dem att komma med i sametinget. Lågt valdeltagande Valdeltagandet vid valet har varit lågt, i förra valet röstade endast 60 procent. När man nu infört röstning i vallokal hoppas man på ett ökat röstdeltagande i nordligaste Finland. Mellan 1972 och 1995 gick sametinget under namnet Sámi Parlament och det är i år tredje gången man röstar till sametinget i Finland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".