Språkutredare struntar i styrelsebeslut

Sametingets språkutredare Michael Teilus struntar i styrelsens beslut när han väljer sekreterare till sin utredning. Teilus vill hellre anlita konsult utifrån än den kompetens som finns inom Sametinget. Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, ger klartecken.
Det var i förra veckan som vi berättade att Sametingets språkutredare, tillika politiker för samelandspartiet, Michael Teilus var i behov av en sekreterare för att få färdigt språkutredningen. Enligt de ursprungliga planerna så skulle Sametingets språkutredning vara klar i november 2002. Försenats Men utredningen har dragit ut på tiden och för att få färdigt den så har Mikael Teilus valt att köpa in kompetensen utifrån, av antingen företagaren Nils Gustav Labba eller av SSR-ägda Nätverk Sápmi AB där Labba även är anställd. Lars-Anders Baer, ser inga problem. - Vårt uppdrag är att den ska vara klar till plenum i Lycksele i oktober. Hur han gär i detalj är hans bekymmer, säger Baer. "Teilus får ta ansvaret" Att Mikael Teilus valt att inte använda sig av t ex sametingets språkchef, som styrelsen beslutat om, utan istället vill anlita Labba, som också varit partisekreterare för samelandspartiet, kan sticka en del i ögonen, det är Lars Anders Baer medveten om. Men han tycker att det viktigaste ändå är att utredningen blir klar. - Jag kan förstå det. Men det är ett val som utredaren gjort. Jag antar att han tagit det i beaktande att det kan sticka i ögonen. Han har väl sannorlikt gjort den riskanalysen och han får ta ansvaret för det också, säger Lars-Anders Baer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".