Utrikesministern, Anna Lindh har avlidit

Utrikesminister Anna Lindh har avlidit av de skador hon ådrog sig vid knivöverfallet i centrala Stockholm på onsdagen. Hon avled på torsdagsmorgonen klockan 05.29 efter en massiv blödning orsakade av knivskador på lever och flera av de stora blodkärlen i buken, enligt Karolinska sjukhusets informationsenhet.
Anna Lindh fördes till Karolinska sjukhuset med svåra inre blödningar efter ett knivöverfall på varuhuset NK kvart över fyra på onsdagseftermiddagen. Hon var där i ett privat ärende tillsammans med en väninna och hade inga livvakter med sig. Gärningsmannen lyckades fly i det tumultet efteråt. Kraftiga blödningar Utrikesministern opererades omedelbart och först tidigt på torsdagsmorgonen lämnades närmare uppgifter om hennes tillstånd. Då hade hon legat på operationsbordet i närmare nio timmar. – Utrikesministern opererades på sjukhuset mellan klockan 17 och 01 natten mot torsdagen. Hon hade en kraftig blödning från en leverskada och från flera stora blodkärl i buken, sade överläkare Göran Wallin vid en presskonferens på sjukhuset klockan tre på torsdagsmorgonen. – Klockan ett gjordes ett timslångt uppehåll i operationen men nya blödningar upptäcktes och operationen återupptogs, men hennes liv gick inte att rädda. Ansikte ut mot världen Statsministern, Göran Persson kallade till en presskonferens klockan 09.00 i morse. Och det var en mycket tagen statsminister som sa att var utrikesministern, Anna Lindh avlidit. – Anna Lindh har lämnat oss. Familjen har mist en mor och maka. Socialdemokratin har mist en av sina skickligaste politiker. Regeringen har mist ett skickligt statsråd och en god arbetskamrat. Sverige har mist sitt ansikte ut mot världen, sade Göran Persson. Statsministern, Göran Persson sa vidare att han hoppades på att dådet mot Anna Lindh snabbt skulle klaras upp. – Vårt land är känt för att vara öppet och demokratiskt. Ett tolerant samhälle unikt. Hon var en företrädare för allt detta. Dådet mot henne skadar samhället vi byggt upp. Därför är det viktigt att dådet snabbt klaras upp, sade statsministern. Anna Lindh blev 46 år gammal. Hon efterlämnar make och 2 barn. Anna Lindh valdes in i Sveriges riksdag 1982. Efter valet 1998 var hon Sveriges utrikesminister. Den man som knivhögg utrikesministern igår är fortfarande på fri fot. Ett stort antal poliser har kallats in. Under natten har polisen analyserat varuhuset NK:s övervakningskameror, men hittills har man inte hittat några bilder av gärningsmannen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".