Sametingets plenumsbeslut kan ej överklagas

Det går inte att överklaga beslut från Sametingets högsta beslutande organ plenum. Det är slutsatsen efter att länsrättens avslagit en överklagan från Renägarförbundet som rör riktlinjerna för Sametingets bidragsgivning. Sametingets förra ordförande Lars-Wilhelm Svonni tycker att länsrätten har gjort en riktig tolkning.
Enligt Svonni är det självklart att politiska beslut i Sametingets plenum inte ska gå att överklaga. - Domen är helt väntad. Ett annat utslag hade varit förnedrande för Sametinget, säger Lars-Wilhelm Svonni. Hur menar du? - Sametingets politiska beslut ska inte gå att överklaga. Kan man överklaga plenums beslut så vet jag inte var vi hamnar med sametinget, säger Svonni. Inget organisationsbidrag Bakgrunden är Sametingets plenum i Idre i juni månad, där plenum beslutade att politiska partier och sammanslutningar som deltar i sametingsvalet inte ska få några bidrag från kulturrådet. Det här skulle innebära att Renägarförbundet skulle få nöja sig med ett partistöd på drygt 30 000 kronor. Renägarförbundet menar att det här hotar deras verksamhet och därför överklagade förbundet plenums beslut, men det avslår alltså länsrätten. Det kan tyckas märkligt att länsrätten avslår Renägarförbundets överklagan – därför att i april månad fick Renägarförbundet rätt i länsrätten när man överklagade ett beslut från kulturrådet om storleken på förbundets bidrag. Men Lars-Wilhelm Svonni tycker inte det är konstigt att ett beslut i kulturrådet går att ändra i en domstol. - Där handlar det om myndighetsbeslut. Det är viktigt att myndighetsbeslut ska gå att överklaga. Om man inte kan överklaga myndighetsbeslut i Sametinget så hamnar samerna i en sämre position än övriga medborgare, säger Lars-Wilhelm Svonni. Renägarförbundet har inte beslutat om de ska överklaga till kammarätten och ordförande Per-Mikael Utsi vill inte kommentera domen ännu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".