Talma efterlyser solidaritet i älgjaktsfrågan

Nu ges alla inom renskötselområdet möjlighet att tycka till om Talmas kamp för sin älgjakt. Länsrätten annonserar och vill ha in synpunkter på Talmas överklagande av sin tilldelning.
- Här finns nu den juridiska möjligheten att visa sin solidaritet och sin vilja vad man tycker om det här, säger Lars-Jon Allas. Du har ju för någon vecka sen fått stöd från SSR:s förbundsjurist Jörgen Bohlin som säger att han ska hjälpa Talma. Vad säger du om det? - Det låter bra. Då har han möjlighet att komma med sitt eget yttrande till stöd för samebyn och förbättra samebyns överklagan, säger Allas. Hur stor solidaritet tror du att du får från samer i övriga renskötselområdet? - Hittills har det varit tunt. Det har varit tomma tunnor som har skramlat. Men nu finns ju möjligheten när länsrätten gått ut med en kungörelse allmänt i tidningarna och bett om det här och gett möjligheter till samtliga jakträttsinnehavare att ge sina synpunkter. Men det här gäller ju också icke samer. Vad säger du om det? - Jaa, den här annonsen var ju införd ifjol också och då var det bara motståndare till samebyn som lämnade sina yttranden. Det visade sig att Talma sameby stod helt ensamma mot övriga samhället, säger Lars-Jon Allas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".