Brist på uppköpare ger stora problem för renägare

Sarvslakten i år har inneburit bekymmer för en del samebyar. Det finns knappt några uppköpare som erbjuder renägarna ett kilopris för renköttet som är acceptabel.
En av de drabbade samebyarna är Báste sameby som inte kan sälja slaktrenar. Och ordförande Per-Gustav Nutti är bekymrad. – Vi har inte fått någon uppköpare. Så det blir enbart husbehovsslakt. Så det är ju inte någonting som gör en glad, säger Per-Gustav Nutti. Flera orsaker Orsaken till varför sarvslakten ser ut som den gör i år för Báste sameby beror delvis på, att den samebyn haft Karlgrens slakteri i Gällivare som uppköpare tidigare år. Men i år kunde inte Karlgrens ta emot slaktkroppar på grund av att dom haft en brand tidigare i år. Men Per-Gustav Nutti tror inte att det är enda orsken till varför deras slaktsituationen ser ut som den gör i år. Flera samebyar har problem Det är inte bara Baste sameby som har problem med att hitta uppköpare till renköttet. Liknande signaler har kommit från samebyar både i Norr- och Västerbotten. Enligt uppköpare på marknaden så finns det inte grossister som köper in renkött. Dahlbergs slakteri från Arjeplog har sen lång tid tillbaks köpt renar vid sarvslakten. I vanliga fall har dom köpt in cirka 800 renar men i år har dom bara köpt 200. Johan Dahlberg säger att det finns inte avsättning för renköttet. - Det är ju avsättningen som har varit det stora problemet. Och det går inte att bli av med renköttet nu, i alla fall. Det finns inget sug efter renkött nu, säger Johan Dahlberg. Vad tror du att det beror på? – Dels är det att det bara finns egentligen en aktör som styr det här i Sverige. Och sen har alla dom små, som kan ta emot ren försvunnit, säger Dahlberg. Få grossister Att det finns få aktörer i grossistleden, det vill säga dom som ser till att det finns renkött att köpa i t ex affärerna, gör att renköttspriset hålls nere, och det leder till att uppköparna måste hålla ett lågt kilopris till renägarna menar Johan Dahlberg. Dom har betalat 43 kronor kilot till renägarna. – Det är ju på tok för lite, men då det inte finns någon som köper så blir ju priset så där, säger Johan Dahlberg. Skamliga priser Per-Gustav Nutti säger att dom har haft flera krokar ute mot eventuella uppköpare. Men dom priserna för renkött som erbjudits är rent av skamliga. – Dom som har bjudit, dom har bjudit skambud. Och det kan vi inte ta. Var går smärtgränsen för er när ni hade kunnat tänka er att sälja? – Vi har ju eget slakteri så vi säljer färdigslaktade renar. Och det är långt över de priser vi erbjudits. Sarvslakten här uppe, det är en stor del utav inkomsten. Vi har fått bra betalt, helt enkelt. Men nu vet jag inte. Det känns som att det är en uppförsbacke, faktiskt, säger Per-Gustav Nutti, ordförande i Báste sameby.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".