Samiskt slakteri utan avtal

Det är stora problem för renägarna att hitta uppköpare för renköttet just nu. Gränsen till Norge är stängd för försäljning av renkött och många slakterier i Sverige tvekar på grund av grossisterna. Även det samiskägda Samiq wild food i Jämtland har avsått från att köpa in ren.
Problemet med uppköpare tycks finnas i hela renskötselområdet. Flera samebyar har haft sarvslakt utan att sälja en enda ren till uppköpare, vilket är ett stort ekonomiskt bakslag för renägarna. - Vi har inte sagt nej till att våra egna ägare ska få komma in och slakta och stycka. Det som har varit problem är att sätta ett pris eftersom vi inte har klart med avtal med våra kunder, det vill säga viltgrossisterna, säger Rickard Doj, vd för Samiq wild food. Varför har det varit ett problem? - Det råder en osäkerhet på marknaden bland annat för att Norge sagt att de inte importerar ren. Det har gjort att det finns mer ren på den svenska och finska marknaden. Våra grossister säger därför att de måste avvakta situationen i bland annat Finland innan de själva kan gå ut med ett pris. De menar att det är en internationell marknad och om priset blir satt i Sverige innan Finland så kan de hamna i en situation där de blir utkonkurrerade, säger Rickard Doj. Avtal i oktober Tidigast i oktober tror Rickard Doj att ett avtal kan vara klart med tex Polarica i Haparanda. Hur det avtalet blir beror på flera faktorer, t ex hur stort lager av renkött som finns hos grossisterna sedan tidigare och vilket pris grossisterna får betala för renkött från Finland och Ryssland. De senaste tre åren har importen av renkött till Sverige från Ryssland och Finland legat på mellan 500 och 600 ton per år. Och det här är faktorer som påverkar avsättningen av ren, men även priset som renägarna får i slutändan för renköttet. Förstår renägarna Trots osäkerheten om priset renägarna tycker Rickard Doj att både Samiqs ägarna men även andra renägare kan slakta och sälja renarna till Samiq. - Min egen bedömning är att priset inte blir lägre för att man väljer att lägga köttet på lager fram till dessa att avtalet är färdigt. Men våra ägarbyar har gjort bedömningen att de inte vill leverera in ren när det inte finns ett pris och det har jag förståelse för, säger Rickard Doj.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".