Dockered tror på avtal mellan ren- och markägare

Det går att lösa tvisten om renarnas vinterbete med hjälp av avtal. Förre LRF-ordförande Bo Dockered är övertygad och har gett regeringen besked om detta.
Nu måste regeringen ge besked om man vill satsa de pengar som behövs för att sätta stopp för de konflikter som sargat Norrlands inland i så många år. - När jag började titta på den här frågan på regeringens uppdrag så kände jag ett visst missmod. De stridigheter och tvister som pågått i flera generationer hade satt sina djupa spår, säger Bo Dockered till TT. Ett nytt klimat Men Dockered har satsat sin själ i arbetet och åkt runt i Norrlands inland och suttit ner och samtalat med samerna och de privata skogsägarna. - Dockered har gjort ett mycket bra arbete, säger juristen Jörgen Bohlin hos Samernas Riksförbund. Det är ingen överdrift att påstå att Dockered har bidragit till att skapa ett nytt klimat i det dagliga umgänget mellan skogsägare och samer - om detta finns en samsyn mellan samer och skogsägare som TT varit i kontakt med. - Nu är jag övertygad om att det går att lösa denna svåra fråga. Nu har det i skuggan av de rättsprocesser som pågår kommit till stånd samtal där man verkligen lyssnar på varandra argument och tar till sig den andra partens synpunkter. Därför är jag övertygad om att det går att komma fram till en varaktig lösning genom avtal mellan samebyarna och de privata skogsägarna, säger Bo Dockered. Men det blir inte lätt. Statliga pengar ett måste - Ska frågan få en lösning krävs att regeringen sträcker fram en hjälpande hand. Och det är helt nödvändigt om det ska bli en bra lösning, konstaterar Dockered. När Dockered lämnade sin slutrapport till regeringen konstaterade han att regeringen i första hand måste skjuta till pengar och resurser till själva förhandlingsprocessen. - Det är omfattande och tidsödande förhandlingar som måste till innan avtal kan skrivas mellan de olika samebyarna och de tusentals privata markägare som berörs, säger Bo Dockered. I ett senare skede krävs även statliga pengar för att vara med och bekosta en del av de arrendeavgifter som blir resultatet av de avtal där skogsägarna upplåter sina marker till renarnas vinterbete eller för att låta renhjordarna gå fram över markerna på väg till vinterbeten och sommarbeten. Idre illa ute Dockered anser också att staten skall vara med och skapa en särskild skadefond där markägarna ges möjlighet till kompensation för de skador som betande renhjordar vållar. - Jag kan bara hoppas att regeringen nu har viljan att skapa en varaktig lösning. Det brådskar - inte minst för Idre sameby som förlorat rättsprocessen om rätten till vinterbete och där endast en avtalsreglering av rätten till betesmarker återstår, säger Bo Dockered.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".