Regeringen halverar prisstödet till rennäringen

Pristillägget för renkött halveras till tio miljoner kronor nästa år - det framgår av regeringens budget för nästa år som offentliggjordes av finansminister Bo Ringholm i dag. - Det skulle bli revolution om en liknande neddragning gjordes i jordbruket, säger Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande.
Budgeten till rennäringen, främjandeanslaget, har de senaste åren legat på 37 miljoner kronor. Under det förra slaktåret gick 18,7 miljoner kronor av främjandeanslaget till det så kallade pristillägget, vilket är ett statlig stöd som renägare får för varje slaktad ren. Främjandeanslaget har också använts till Tjernobylstöd, stängelarbeten och EU-projekt. Oförbrukade pengar På nittiotalet var främjandeanslaget nästan det dubbla. Samtidigt var renslakten relativt låg vilket innebar att drygt 50 miljoner kronor förblev oförbrukade. De här pengarna lades i en så kallad anslagsreserv, som har använts till EU-projekt och för katastrofersättning till renägare. Nu är reserven förbrukad och på så sätt innebär dagens budgetförslag på 37 miljoner i praktiken en rejäl minskning av anslaget. Pengarna ska sparas genom att prisstödet halveras till omkring tio miljoner kronor. - Rennäringen är ingen betydelsefull påtryckargrupp. Det är helt otänkbart att man skulle göra motsvarande neddgarging i jordbruket, säger Lars-Anders Baer. Jordbruksverket har dessutom gjort en beräkning som visar att det verkliga budgetbehovet för rennäringen skulle ligga på omkring 52 miljoner kronor. Lobbyverksamhet i riksdagen väntar Därför är Lars-Anders Baer kritisk till regeringens budget och han säger att Sametinget måste försöka få riksdagen att ändra regeringens förslag. - Jag har en stor förhoppning därför att riksdagen har uttalat att man ska hålla minst den nivå som finns i dag och kanske också komma upp i den nivå som varit förut nämligen 52 miljoner. Få se om vi kan få majoritet i riksdagen för den ståndpunkten, säger Lars-Anders Baer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".