Viltstängslens påverkan på älgar skall undersökas

Älgforskningsprojektet i området mellan Jämtöfjärden och Töre längs E4:an om hur älgarnas vandringar påverkas av viltstängsel kommer att fortsätta.
Älgolyckor och älgvandring ska ge forskarna en bild av problemet med viltstängsel i ett större område i Norrbotten. Det ska ske en sammanställning och analys av data över älgolyckor. Materialet som redan finns om älgvandringarna ska fortsätta att granskas, det rapporterar SR Norrbotten. Under kommande vinter sker en snöspårning av älg läångs E4:an mellan Jämtön och Månsbyn för att se hur älgarna för sig över vägen och om det finns en huvudvandringsriktning eller om vandringarna är mer difusa. Minskad älgstam Andreas Seiler biolog och forskare vid lantbruksuniversitetet på Grimsö är ansvarig för älgforskningsprojektet. Han säger till att man kan förmoda att viltstängslet kan innebära att det blir betes och skogsskador längs stängslet och att det även i värsta fall kan bli en minskning av älgstammen i området. Forskningsprojketet är ett samarbete mellan Norrbottens Jägarförbund , Karlstad universitet och Lantbruksuniversitetet på Grimsö forskningsstation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".