Dåligt samarbete på sameskolan visar tillsyn

Sameskolchefen är enväldig och samarbetet fungerar inte. Det visar skolverkets tillsyn av sameskolan. Undervisningsrådet, Gudrun Brännberg, är en av två tillsynspersoner som har tittat på sameskolan
Skolverket har under många år gjort den här formen av tillsyn. Vanligtvis är det kommuner som är huvudman över ett antal skolor som man då tittar på. Jämför man med dom flesta lite mindre kommuner så är det här inte värre kritik än vad dom flesta mindre kommuner drabbas av, det säger Gudrun Brännberg som är undervisningsråd på skolverket och en av dom två tillsynspersoner som tittat på sameskolan. - Men kritiken som finns mot sameskolstyrelsen är att man inte lever upp till dom bestämmelser som finns. - Det som vi tryckt på muntligen är det stora behovet av samarbete, samsyn och gemensamma rutiner, säger Gudrun Brännberg vidare. I rapporten från skolverket framgår också att en rektor klagar på att skolchefen är enväldig. Är det också din syn? - Man behöver klara ut ansvarsfördelningen. Vi ser det så att på pappret har man klarat ut fördelningen men det verkar ändå inte fungera i praktiken. Rektorerna känner sig, kan vi tycka, onödigt maktlösa. Det är ju viktigt att dom känner att dom kan styra sin verksamhet, säger Gudrun Brännberg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".