Regeringen riktar kritik mot sametingets styrelse

Regeringen är kritisk till att Sametingets styrelse lägger sig i tjänstetillsättningar vid Sametingets kansli. Det är kanslichefen som ska besluta när det gäller anställningar vid Sametinget, menar regeringen, och hänvisar till instruktionerna för Sametinget.
Frågan har varit uppe till fackliga förhandlingar vid Sametinget i dagarna och ombudsmannen vid Jusek Patrik Frank delar regeringens kritik. - Vi har fått stöd i och med regeringens beslut. Klart att styrelsen ska intressera sig för tjänstefrågor men det kan de göra i en rekryteringskommitté, säger Patrik Frank. Annan sökande Bakgrunden till kritiken är Sametingets tillsättning av projektledare till ett samiskt informationscentrum som Sametinget fått i uppdrag att utreda. Sametingets styrelse utsåg en projektledare som inte var förankrad i Sametingets rekryteringskommitté, där företrädare för personalen och kanslichefen ingick. Rekryteringskommittén förordade i stället en annan sökande. Sametingets beslut överklagades till regeringen som i sin tur alltså kritiserar och ifrågasätter Sametingets handläggning. Ifrågasatt handläggning Regeringen skriver i sitt beslut: "Av instruktionen för Sametinget får det anses följa att kanslichefen inte bara har befogenhet att besluta i anställningsärenden utan att en sådan handläggningsordning också ska vara den normala. Mot den bakgrunden finns det anledning att kritiskt ifrågasätta den handläggning som föregått det överklagade beslutet." Större ansvar Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, säger att det här ska åtgärdas i och med en kansliöversyn som Ekonomistyrningsverket gör för Sametingets räkning. - Nu blir det en övergångsperiod men om jag får spekulera så blir det ett större ansvar som delegeras till kanslichefen, säger Lars-Anders Baer. Regeringen konstaterar också att Sametingets instruktioner är såna att styrelsen har det övergripande ansvaret och därför inte heller ska vara helt utesluten från att fatta beslut i tjänstetillsättningar, därför så ingriper inte regeringen i själva sakfrågan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".