Markägare optimistiska om renbetesförhandlingar

Det finns goda förutsättningar att teckna avtal om renbete mellan samebyar och markägare i Härjedalen - det här menar markägarnas talesman Jan Salomonsson, som tror att Mittådalen kan bli försöksby.
I förra veckan lämnade förhandlingsledaren Bo Dockered in en rapport till regeringen, där han påpekade att staten måste gå in med mer pengar för att förhandlingarna ska slutföras. Det här håller Jan Salomonsson med om. - Det normala är ju att renägarsidan skulle stå för kostnaden. Det är ju framförallt deras intresse det ligger i. Men staten har ju ett ansvar i den uppkommna situationen, säger Salomonsson Anser du att staten även ska stå för dom kostnader som kommer uppstå vid eventuella arrenden? - Det är en fråga som staten och samebyarna får ta ställning till. Det har inte jag så mycket åsikter om mer än att det bästa är om renägarsidan står för den biten, rent partsmässigt. Om staten ska stötta rennäringen på något vis så bör det vara på andra ställen, säger Jan Salomonsson. Första samebyn Det är alltså den före detta LRF-ordföranden Bo Dockered som har haft regeringens uppdrag att leda förhandlingarna mellan omkring tusen markägare och fem samebyar. Dockered säger i sin rapport att Mittådalen kan bli den första samebyn som tecknar avtal om renbete med markägare. Jan Salomonsson säger att det kan vara fullt möjligt. - Tanken finns ju att resonera med dom först och skapa erfarenhet om hur man ska jobba med övriga byar Men tanken har hittills inte varit att skriva avtal och göra upp med någon sameby före någon annan, säger Jan Salomonsson. Mittådalens ordförande Per-Jon Fjellgren vill inte ge några kommentarer till Sameradion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".