Samisk nationalatlas färdig om fyra år

Sedan slutet av 1980-talet har nationalatlasprojektet pågått. Det finns 17 olika böcker som beskriver allt från miljö, djur och områden i sverige. Nu har lantmäteriet i Kiruna blivit kontaktade om att göra en samisk nationalatlas.
Ove Palmér som arbetar på lantmäteriet Kiruna säger att en del förhandlingar redan inletts. Både med berörda samiska organisationer i Kiruna kommun men även med länsstyrelsen. - Tanken är att beskriva ett område eller en kultur eller ett tema på ett lättillgänglit sätt. Konceptet med en nationalatlas är ett alldeles utmärkt sätt att få ut informationen om tillexempel den samiska kulturen, säger Ove Palmér. Flera år Än så länge så befinner sig projektet i en uppstartsfas och det är beslutat att man ska göra en inledande studie för att se var det här landar och hur pass omfångsrikt det ska vara. - Jag gissar att det kan dröja en fyra-fem år innan vi har en färdig samisk nationalatlas, säger Ove Palmér Till produktionen ska en temaredaktion tillsättas som ska arbeta med att jobba med produktionen och sedan besluta om hur omfattande den ska bli. Om man ska ta med hela sapmi eller om man ska hålla sig inom nationalstatsgränserna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".