Lappekodicillen från 1751 gäller

Ett arbetspapper eller PM som läckt ut från det svenska utrikesdepartementet bekräftar samiska forskares tolkning av samernas rättigheterna till renbete över den norsk-svenska gränsen.

Nu har också den svenska staten via utrikes-departementet insett den tolkning av kodicillen som samiska forskare länge har hävdat, nämligen att den så kallade lappekodicillen från 1751 fortfarande gäller.


I ett PM från UD kan man läsa att lappekodicillen är lika stark som gränsen mellan Norge och Sverige. Det gäller lika - gäller gränsen så gäller kodicillen, som ju är en del av gränsöverenskommelsen mellan Sverige och Danmark om just gränsen och som kodicillen är en bilaga till.


Förvåning
I PM:et från UD är man förvånad över att det har förts en livlig diskussion om man kan säga upp kodicillen. Det har ju hävdats från norsk sida, läser vi i Pm:et.
En annan sak är att staterna har varit överens om hur det ska gälla via olika konventioner som man förhandlat sig fram till.
PM:et drar slutsatsen att rättigheterna för samerna till renbete i det andra landet gäller så länge samerna behöver det.


Diskuterats i förhandlingarna
Bror Saitton, förhandlare av den nya renbetes-konventionen, är mycket ovillig att tala om detta PM från UD, men han medger att man har talat om den i konventionsförandlingarna som nu är igång.
 - Får man inte till en ny konvention så är ju lappkodicillen den grund som då, hävdandet och nyttjandet av betesrättigheterna måste bygga på, säger Bror Saitton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".