Tjuonajokk säljs till nuvarande arrendatorn

Kommunstyrelsen i Gällivare beslutade igår att sälja sportfiskeanläggningen Tjuonajokk till nuvarande arrendatorn. Priset var knappt en miljon. Girjas sameby på vars marker anläggningen ligger har också varit intresserad av att köpa den och samebyns ordförande var besviken när han kommenterade försäljningen.

- Det känns inte bra. Det var inte så vi hade tänkt det, säger Ingemar Blind, orförande i Girjas sameby

Kommer ni att agera vidare i frågan?
- Ja, vi kommer att agera både rättsligt och politiskt. Vi kommer låta våra juriter titta så att allt gått rätt till och vad jag förstår så har oppositionen inte haft några handlingar alls om det här ärendet, säger Ingemar Blind.


Besittningsrätt
Enligt det socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Nyström så har beslutet dels grundats på den besittningsrätt som Ingemar Kristell anses ha efter 20 år av arrendering . - Vi har också bedömt hans framgångsrika karriär som gjort Tjuonajokk till en av världens mest kända sportanläggningar, säger Tommy Nyström till Norrbottenskuriren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".