Stora konsekvenser av uteblivet stöd

Både renägarförbundet och samerna överklagade sametingets kulturråds beslut om organisationsbidrag som togs för över ett år sen. Bägge fick rätt till bidrag i länsrätten. Men sametinget betalar bara ut stödet för Renägarförbundet och inte för organisationen samerna.

Vad gäller Samerna överklagar sametinget länsrättens beslut. Solklart bevis på att sametinget behandlar organisastioner olika menar ordföranden för samerna, Anders Kråik. - Det styrs ju helt klart av godtycke. Det visar ju den här hanteringen av exakt likadana mål, säger han. Men sametingets kanslichef Lars Nila Lasko ger signaler om en styrd myndighet att döma av svaret om han fått order att överklaga Samernas ärende men inte när det gäller renägarförbundet - När det gäller renägarförbundet så fick jag besked från styrelseordförande för sent för att överklaga den.

Om du fått besked om att överklaga den, hade du gjort det?
  - Det är alltså inte jag som fattar beslut om överklagan utan det är styrelsens ordförande eller styrelsen, säger Lasko. Men i nästa stund så Lars Nila Lasko så här: - Beslut om överklagan har fattats av mig.

Är det någon som har talat om för dig att du ska överklaga?

 - Jag har diskuterat det med styrelsens ordförande, det är riktigt. Ordförande för samerna, Anders Kråik, säger att konsekvenserna av det utebliva organisationsstödet blir stora. - All den verksamhet som samerna har planerat för långsiktigt har ju slagits sönder. Organisationen står helt still, säger Anders Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".