Ny attitydundersökning presenteras idag

I dag firas den samiska nationaldagen på olika platser runt om i Sapmi, även hos regeringen. På jordbruksdepartementet, presenterar jordbruks- och sameminister Ann-Christin Nykvist en alldeles färsk undersökning som om svenskarnas kunskaper om och attityder till Sveriges ursprungsfolk, samerna.

Mellan den 12 och den 20 januari har opinionsundersökningsföretaget ARS Research, för regeringens räkning, genomfört en undersökning bland svenskar mellan 16 och 75 år. Enligt vad sameradion erfar så visar undersökningen ett positivare resultat än vad regeringen vänta sig, svenskarna har alltså mer kunskaper och bättre attityd gentemot samerna än vad man hade trott. Jordbruks och sameminister Ann-Christin Nykvist kommer idag också att presentera en informationstidning om samer, riktad till högstadieelever i hela Sverige.

Tal och utställning
Klockan 11 inleder jordbruksdepartementet firandet av den samiska nationaldagen. På programmet står bland annat jojk av Åsa Simma och Ingá Elisá Påve, en konstuställning av av glas- och textilkonstnären Monica L. Edmondson och så ska sametingets ordförande Olov Johan Sikku hålla tal.

Vägvisare på Skansen
Senare idag, klockan fem, arrangerar Skansen och Sameföreningen i Stockholm firande av Samefolkets dag. Stockholms sameförenings ordförande, Victoria Harnesk, är vägvisare där och programmet innehåller jojk, dikter och historier inramat av en miniutställning av samisk slöjd och konst samt försälning av samisk mat. I Jokkmokk firar man givetvis också nationaldagen i samband med marknaden

Ryskt firande
Den samiska nationaldagen firas alltså på många håll - även i Ryssland - i Murmansk hissar man flaggan och visar en film om nationaldagsfirandet 2003. I Lujavri ordnar Tjum-kulturcenter kvällsaktiviteter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".