Sameradion presenterar regeringens färska undersökning

9 av 10 svenskar säger sig ha en positiv bild av samer. Det framkommer i en färsk undersökning som jordbruksdepartementet presenterar idag. Undersökningen visar också att 60% av svenskarna knappast känner till någonting om samer.

Jordbruksdepartementet har inom ramen för regeringens informationssatsning om samer genomfört en opinionsundersökning om svenska folkets kunskaper om och attityder till Sveriges ursprungsbefolkning samerna. Jordbruks- ochsameminister Ann-Christin Nykvist offentliggör resultatet av undersökningen vid en presskonferens 12:15 på fredag. Men sameradion kan redan nu presentera hela undersökningen. Längre ner på sidan finns en länk till hela undersökningen.

Kunskapstest
Det opinionsmätningsföretaget ARS Research som har frågat 1000 svenskar om deras kunskaper och attityd till samer. TV och radio Vidare verkar TV och radio vara den dominerande informationskällan när det gäller svenskarnas kunskaper om samer. Hela 93% av de tillfrågade svarar att de fått sina kunskaper om samer genom att man hört om samer på radio och i TV. Samtidigt svarar 58% av de tillfrågade att de har ”knappast några kunskaper om samer”. 48% av svenskarna är inte heller särskilt intresserade av att lära sig mer om samerna,deras liv och historia.

Attityder
För några år sedan gjorde Diskrimineringsombudsmannen en undersökning bland samer. Den visade att en stor majoritet av samerna känner sig diskriminerade i det svenska samhället. Men från svenskarnas håll säger man att man har en positiv bild av samer. Regeringens opinionsmätning visar nämligen att 86% av svenskarna har en positiv bild av samer.
Här finns hela undersökningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".