SSR har ekonomiska problem, vill låna pengar av samebyarna

Samernas Riksförbund går nu ut till samebyarna och frågar om man får låna pengar, det handlar om lån på upp till 50 000 kronor per sameby och till bättre ränta än vad banken ger.

Orsaken till SSR:s likviditetsproblem är organisationens omfattande projektverksamhet i kombination med fördröjda utbetalningar av projektmedel. Totalt handlar det om ungefär en miljon som SSR är i behov av.
SSR betalar ut pengar inom EU-projektprojekten och när dom närmar sig avslut, ligger SSR ute med mycket pengar samtidigt som man inte ännu fått in de utlovade projektbidragen. Så är systemet uppbyggt, det vet SSR om, men Per-Gustav Idivuoma, ordförande i SSR, tycker ändå inte att det handlar om dålig planering från SSR:s sida.
 - Det handlar snarare om de regler som finns på mål ett på vad gäller en 36-månaders projektlängd osv. som har gjort att vi har hamnat i en sådan här situation nu, säger Per-Gustav Idivuoma

Blandade åsikter i samebyarna
Sameradion har pratat med samebyföreträdare över hela renskötselområdet och reaktonerna är blandade. En del är tveksamma till vad det egentligen handlar om medan andra har full förståelse för SSR:s situation, men ingen av dom vi pratat med kan ännu svara på hur dom ska göra angående SSR:s förfrågan. Flera av samebyarna har styrelsemöten nu i februari och ska behandla saken då. Eftersom bidragssystemet är så här, menar Idivuoma att SSR måste diskutera den framtida projektverksamheten.
 - Med det här systemet är inte den omfattande projektverksamhet möjlig, säger Per-Gustav Idivuoma

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".