Sameby överklagar försäljning av världsberömd fiskeanläggning

Girjas sameby går till högre instans när det gäller den världskända fiskeanläggningen i Cuonájohka - Tjuonajokk. Samebyn har beslutat att överklaga kommunens försäljningsbeslut till länsrätten. - Vi har inte fått chansen att lägga anbud, säger Ingemar Blind, samebyns ordförande.

För några veckor sedan beslutade Gällivare kommun att sälja turistanläggningen i Cuonájohka efter Gáidumeatnu till nuvarande arrendatorn Ingemar Kristell.

Redan då var Girjas sameby mycket missnöjd och nu har man beslutat att överklaga kommunens försäljningsbeslut till Länsrätten.

- Vi tycker att kommunens beslut att sälja anläggningen inte är riktigt rätt eftersom vi inte har fått chansen att lägga anbud, säger Ingemar Blind, samebyns ordförande.

Vilka är era starkaste argument?

- De har ju bland annat sålt den billigare än den är värderad, säger Blind.

Ingemar Blind säger att en oberoende värderare beräknat anläggningens värde till en miljon men att kommunen sålt den för 750 000 kronor.

Varför kommunen gett 250 000 kronor i rabatt till nuvarande arrendatorn vet inte samebyn.

Det är också ett skäl till samebyn överklagar beslutet.

- Jag känner till liknande rättsfall där klagande har vunnit över kommunen, säger Ingemar Blind.

Vad tror du om era möjligheter att vinna?

- Jag har ingen aning, säger Ingemar Blind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".