Sju av tio omkomna i skoterolyckor var berusade.

Alkoholen skördar många offer bland skoterförarna. - Snöskoterolyckor är de fordonsolyckor där alkoholen har störst betydelse, säger Mats Öström, överläkare och forskare i rättsmedicin.

Trots flera års kampanjer för att minska antalet skoterolyckor minskar inte antalet dödsolyckor. Under de senaste tio åren har 194 personer omkommit i skoterolyckor i de fyra nordligaste länen.
- Folk i allmänhet tycker att det är mer okej att köra i fyllan på snöskoter än i personbil. Detta trots att rattfylleri är lika olagligt i båda fallen, säger Mats Öström till Västerbottens-Kuriren.

Analys

Nästan 70 procent av olycksförarna på skoter har alkohol i kroppen. Hälften av de som omkommer har kört för fort. Det visar en kartläggning som forskare vid enheten för rättsmedicin vid Umeå universitet utfört. Rättsmedicinarna i Umeå har på Vägverkets uppdrag gjort en analys av alla svåra skoterolyckor under de senaste tio åren.

Korta turer

Rapporten är dyster läsning. 6,5 personer omkommer varje år i skoterolyckor. Ingen tendens till minskning kan skönjas. Så gott som alla som dödas i skoterolyckor är män, 92 procent. De flesta svåra olyckorna sker på spontana, korta turer och oftast i mörker. Hälften av alla skoterolyckor med dödlig utgång inträffar på sjöar. Denna olyckstyp tenderar att öka. De till synes plana isarna lockar till fortkörning, men plötsligt dyker en spricka eller en iskant upp och då blir krocken förödande.

Drunkningsolyckor

Många skoterolyckor på isar är drunkningsolyckor. Många av dessa dödsfall skulle kunna undvikas. De flesta som drunknar är i princip oskadda för övrigt. I mer än fyra av tio fall hade en flytoverall räddat livet på skoteråkaren, bedömer forskarna. Forskarna vill också sänka hastigheterna.
- Jag tycker det är fullständigt onödigt med skotrar som går 100-150 kilometer i timmen när 70 är högsta tillåtna hastighet, säger Mats Öström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".