Svårt att finansiera samisk språkkampanj

I dag börjar sametingets plenum och för första gången så hålls mötet i Stockholm.
En av de stora frågorna som ska behandlas är en handlingsplan för det samiska språket. Ambitionerna är stora, men det kan bli problem med finansieringen.

Det är sametingsledamoten Michael Teilus som har haft uppdraget att utreda sametingets språkpolitik och han har nu lämnat över sin rapport till tinget. Teilus föreslår dels långsiktiga målsättningar för det samiska språket men han föreslår också en rad åtgärder som bör sättas igång så fort som möjligt. Ett av förslagen är att under det här året starta en tio-årig kampanj för det samiska språket. Två andra förslag är genomföra en ordentlig språkundersökning och en språkkonferens under det här året. Bland förslagen finns också inrättandet av samiska språkcentran, en samisk språkombudsman, en nordsamisk språkkonsulent och en språkvårdssida på Internet.

Kostar pengar
Men det här kostar pengar - för 2004 beräknas handlingsplanen kosta 900 000 kronor och för nästa år beräknas kostnaden till 2,9 miljoner kronor. Och det finns inte en chans att sametinget ensam kan finansiera detta själv. Därför har man tittat på gemensamma finansieringar t ex med Norge och olika slags fonder.

Minus i budgeten
Sametinget ska också diskutera budgeten vid mötet i Stockholm och enligt Lars-Anders Baer så gör tinget ett minusresultat förra året på omkring 225 000 kronor. En av anledningarna till underskottet är att styrelsen har dragit över sin budget med 700 000 kronor.
- Det är en rätt så stor efterfrågan på våra aktiviteter. Och det krävs att vi agerar på olika sätt. Och det är möjligt att vi från styrelsens sida får vara lite mer restriktiva från att engagera oss, säger Lars Anders Baer, sametingets styrelseordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista