Svensk anslutning till urfolkskonvention dröjer

Endast två riksdagspartier förordar en omedelbar svensk anslutning till ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter. Det framkom vid en paneldebatt som hölls i samband med sametingets plenum i Stockholm.

För första gången har sametingets plenum samlats i Stockholm för möte och första punkten i programmet var en pandeldebatt med de sju riksdagspartierna.
Temat var den svenska samepolitiken och debatten berörde bland annat rättighetsfrågor, sametingets status och ILO-konventionen 169.
Fem av partierna var tämligen ense om att Sverige inte kan underteckna konventionen i dag - och det var socialdemokraten Rune Berglund som angav tonen i debatten.
Enligt Berglund är inte den svenska lagstiftningen anpassad för konventionens behov. Dessutom anser Berglund att utredningen om samernas jakt- och fiskerätt samt gränsdganingskommissionen måste bli klar med sitt arbete.
- Jag tycker vi lägger ILO-konventionen längst ner i högen. När vi hunnit igenom jakt- och fiskeutredningen, gränsdragningskommissionen och förslagen från rennäringskommittén så kan det bli dags för ILO-konventionen. Jag bedömer att det kan ske nästa mandatperiod för riksdagen, sa Rune Berglund.
Den här synen delades av centerpartiet, kristdemokraterna och vänsterpartiet.

Knappt om tid
Ola Sundell, moderat riksdagsledamot från Hammerdal i Jämtland, sa att det kan dröja ända till slutet av nästa mandatperiod innan Sverige är mogen att underteckna konventionen - det vill säga om sex sju år.
- När gränsdragningskommissionen lägger fram sitt betänkande så räknar jag med att det blir en lång process av protester från olika håll, sa Sundell.
Och då har det gått över tio år sedan Sven Heurgrens utredning om ILO-konventionen.
Men två partier anser att Sverige bör underteckna konventionen redan nu - nämligen folkpartiet och miljöpartiet.
- Snarast, åtminstone, sa Liselott Hagberg, som också påminde om att regeringen har siktat på att underteckna konventionen redan den här mendatperioden.
- Det börjar bli knappt om tid och jag ska agera vakthund i riksdagen så att detta genomförs, sa Hagberg också.
Rune Berglund, s, lovade dock ett rad nya lagförslag under nästa mandatperiod.
- Vi ska inte utreda mer. Vi ska genomföra de utredningar som är på gång och sen börjar vi med att systematiskt lagstifta. Det kan vara över 80 år sedan man gjorde en lika övergripande översyn av samelagstiftningen, sa Rune Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".