Sametingsledamot revolterar mot kongressbeslut

Det har inte blivit rättning i leden ännu när det gäller Samernas avhopp från sametinget. Trots att Samernas kongress i somras uppmanade sina förtroendevalda att lämna sametinget, så har partiet en representant vid plenum i Stockholm. Den nyvalda ledamoten Barbro Fahlgren följer inte partipiskan - eller organisationspiskan i det här fallet.

Det är i protest mot den nuvarande ledningen i sametinget som Samerna lämnat sametinget.
Samerna anser bland annat att majoriteten hindrar minoritetsblocket från insyn i sametingets arbete.
Vid kongressen i somras beslutades därför att uppmana alla förtroendevalda av lämna sina uppdrag i sametinget.
En efter en har Samernas förtroendevalda därefter hoppat av sina uppdrag i sametinget - både från plenum och andra organ inom sametinget
Det har inneburit att sametinget tvingats kalla in ersättare, men dessa har också hoppat av tinget allt eftersom.

Egen väg
Men Barbro Fahlgren har alltså valt en annan väg och hon trotsar därmed kongressens beslut.
- Väljare har röstat in Samerna i sametinget och man kanske måste tänka på dem. De har inte valt detta. Det här är demokrati och för mig är det ganska enkelt, säger Barbro Fahlgren.
Barbro Fahlgren säger att organisationen uppmanat henne att inte åka till plenum i Lycksele - men innan tingsmötet i Stockholm har hon inte fått någon uppmaning.
- Jag går mina egna vägar. Jag har fått personröster till sametinget och jag gör fel om jag inte åker hit. Jag har full rätt att åka hit, säger Barbro Fahlgren.
Är du beredd på kritik?
- Det har jag fått redan. Men många tycker också att jag ska stå på mig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".