Samförståndslösning är målet enligt utredaren i jakt och fiskefrågor

Just nu reser statens utredare i jakt- och fiskefrågor Sören Ekström runt om i renskötselområdet och hämtar in synpunkter från samebyarna. I förra veckan träffade han samebyar i Norrbotten och senare i veckan ska han till Östersund och träffa Jämtlandsbyarna.

Sören Ekström säger att målet med utredningen är att nå en samförståndslösning.
 - Samverkan måste hela tiden utgå från att olika parter har ett gott inflytande och jag tror att vi kommer få titta mycket på frågan hur dom olika partera ska ha en reell chans att påverka utvecklingen.

Men det är inte så att du kommer att ta ifrån markägarna och jägarna deras rätt till småviltsjakt?
 - Nej, där får vi utgå från den lagstiftning som gäller och jag uppfattar det så att i allt bredare kretsar vill se framåt nu och se hur man med den småviltsjakt vi har ändå ska kunna få bättre förhållanden för alla parter.

När det gäller småviltsjakten så tycker Sören Ekström att det finns ett behov av större inflytande från samiskt håll för att undvika dom konflikter som finns under tider som är särskilt känsliga för samiskt håll.
Han säger vidare att man tagit del av Tåssåsenmodellen och lyssnat på dom som argumenterar för den och mot den.
 - Jag tror inte att det finns någon färdig modelle som kommer att tillämpas över hela landet utan vi får lyssna på olika sätt att lösa det här och så får vi ta det bästa från olika håll och se vad vi kan åstadkomma

Rätten tillbaka
Lars Åke Spiik är ordförande i Jåhkågasska sameby och han säger så här om Ekströms intentioner om samverkan.
 - Det kan ju vara en väg men frågan är ju hur dom här samverkansformerna ska ske. Är det på statens premiser eller är det på våra?
Hoppas du att samebyarna får ökad rätt till jakt och fiske?
  - Jag anser egentligen inte att dom får en ökad jakträtt utan dom får sin jakt och fiskerätt tillbaka som tagits ifrån dom på oriktiga grunder, säger Lars Åke Spiik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista