Förändring av omdiskuterad jaktparagraf på gång

Det ska göras en översyn av den hårt kritiserade paragrafen som ger djurägare möjlighet att döda ett rovdjur i samband med angrepp mot tamboskap. Det framkom vid en diskussion i riksdagen i dag.

Det handlar alltså om paragraf 28 i jaktförordningen, som ger en djurägare rätt att döda ett rovdjur som har angripit tamboskap.
Men djurägaren får inte ingripa förrän efter angrepet och om det finns skälig anledning att befara ett nytt angrepp, som det står i förordningen.
Det här är ett luddigt begrepp anser alltså många parter och paragrafen ska också prövas av högsta domstolen, efter att en bonde på Gräsö i Uppland för några år sedan sköt en varg med stöd av paragraf 28.
- Nuvarande lydelse är svårtolkat även för jurister. Den står inte heller i överensstämmelse med människors rättsuppfattning, sa Ove Wiktorin, ordförande för Svenska Jägarförbundet.

Översyn
Naturvårdsverket har där tagit initiativ till en översyn av paragrafen och väntas i nästa vecka lämna över ett förslag till regeringen.
- Vi har arbetat med frågan en tid och även diskuterat den i nationella rovdjursrådet. Vi vill göra paragrafen tydligare för att också få en större acceptans för rovdjurspolitiken. Vi har också fört en diskussion om att föra in ett krav på skrämselåtgärder för att bli mer förenligt med internationella krav, sa Naturvårdsverkets Björn Risinger.

Varginplantering
I övrigt rörde sig debatten till stor del om vargstammen i Skandinavien, som de senaste åren har stagnerat.
Enligt forskarna beror det på illegal jakt och inavel och en av åtgärderna som måste övervägas är att plantera in vargar österifrån till den skandinaviska stammen i mellansverige - det sa Olof Liberg från Grimsö viltforskningsstation.
- Om det skulle visa sig att inavel börjar bli ett akut problem, vilket mycket väl kan bli fallet, så bör man inse att man kan hjälpa till. Det har man gjort i USA med mycket stor framgång och mot stor opposition. Men det går att lyckas med god pedagogik, sa Olof Liberg.
Naturvårdsverkets generaldirektör Lars-Erik Liljelund svarade på Libergs inlägg.
- Det är teoretiskt möjligt med en aktiv inplantering men då krävs det ett politiskt beslut av regering och riksdagen, sa Liljelund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".