Bakläxa för sametingets kulturråd

Sametingets kulturråd har åkt på bakläxa av länsrätten i Norrbotten, över sitt sätt att fatta beslut. Det efter att renägarförbundet överklagade kulturrådets beslut i december om att inte ge verksamhetsstöd till renägarförbundet.

- Det saknas motivering till avslag på renägarförbundets ansökan. Då är det självklart att länsrätten vill veta varför vi inte har fått pengar, säger Per-Mikael Utsi, ordförande för renägarförbundet.
Renägarförbundet vände sig alltså till länsrätten och begärde att rätten upphäver kulturrådets beslut, och återförvisar ärendet till Sametinget för ett nytt beslut. Renägarförbundet anser att dom har rätt till att få verksamhetsstöd som dom övriga ideella organisationerna får av sametingets kulturråd.

Besluten saknar motivering
Men länsrätten har inte kunnat pröva om renägarförbundet har rätt, till att få verksamhetsstöd i och med att kulturrådets beslut saknar motivering. Därför har länsrätten beslutat att undanröja kulturrådets beslut och återförvisar målet till sametinget för en ny prövning.

Brukar aldrig motivera besluten
Det var Monika Sandström, ledamot för skogssamerna i kulturrådet, som satt som ordförande för decembermötet, när man avslog renägarförbundets ansökan.
Hon säger till sameradion att dom aldrig brukar motivera besluten dom tar i kulturrådet.
Monika Sandström vill inte kommentera länsrättens beslut om att kulturrådet inte uppfyller förvaltningslagens krav på beslutsmotivering, när dom tar beslut. För hon känner inte till överklagan och beslutet som länsrätten tagit.
Enligt Monika Sandström så följer ledamöterna kulturrådets regler och kriterier när dom fattar besluten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".